Зробили місто по-європейськи чистим

Так, не все місто, але хоча б береги річки Бистриці в районі Пасічної. Як я і казав в попередньому пості “Я не хочу чекати на вимирання одного покоління, щоб аж потім було краще. Я хочу вже і зараз це робити”.

Отож акція “Зробимо місто по-європейськи чистим” відбулась, і ми це зробили.
Фотки: Автор1.

11067506_10204704341180841_8221234807096279010_o

Хто “ми” спитаєте? А не важливо.

Важливо те, що є в місті небайдужі люди, які здатні підняти свої … ммм моральні та життєві принципи на вищий рівень, і замість того щоб ніжитись в суботньому ліжечку можуть поприбирати і зробити щось корисне для міста.

Важливо те, щоб мала когорта людей показала тренд руху до кращого рівня чистоти в місті, до кращого ментального рівня людей в місті, і як наслідок щоб більше людей хотіли це робити.

Важливо не те, що кому то було пофіг, той і далі буде смітити, а важливо те, щоб найшлась хоча б одна людина, яка після нашої акції задумалась, і почала поводитись по-новому, по-європейськи.

Ми ніяку компанію і нікого зокрема не рекламували і не рекламуємо. А якщо і рекламуємо, то адекватне відношення до природи, і показуємо своїм прикладом, що можна зробити самому, а не “хникати”, і шукати винних у державній владі, чи шукати винних у сусідів.

Є тільки одна надія, що такий тренд пошириться, і заразний паразитизм байдужості пропаде, а появиться новий паразит чистоти, і тоді місто та держава загалом стануть дійсно по-європейськи чистими. І не тільки фізично а й ментально.

В процесі прибирання я просто не міг пропустити оцього:

2015-03-21 13.12.23

Уявіть собі річка тече, каміння, і тут буквально 2 метри від води, за каміннями, СКЛАД склотари – битого при чому скла від пляшок різного калібру та пляшок від енергетиків. Це все виглядало якби люди туди скидали склотару і ще й притоптували, били пляшки, щоб там більше сховати було. Було там і просте скло, що мене ще більше здивувало – ЯК ТАК? Напевно робився якийсь ремонт, і що? вони винесли сміття/скло до річки? Де тут логіка нормальної людини?

І хто мене знає, я таке не пропускаю. Це як з “багами/дефектами” в програмному продукті, якщо я його сам як програміст найшов, то я чекати не буду поки тестери найдуть його, я беру і “фіксаю” його. Бо мене цікавить якість, цікавить і крапка.

Найбільше мене здивував звук, точніше усвідомлення того що ТАКА КУПА СКЛА і біля води, що я знову не втримався і зняв кусочок відео:

Отож я з під тих камінь викопав 4 мішки скла. А перша ж повінь, і то скло могло піти по річці, і потім люди будуть успішно купатись в склі, і згадувати чиюсь маму хто то скло туди кинув.

2015-03-21 14.07.13

Для довідки – я не курю. Але що мені впало в погляд, то в смітті дуже багато бульбуляторів та інших засобів для куріння. Знайомі навіть знаходили шпріци та демидрол. Нє ну покурив, ну віднеси в смітник то приладдя, не будь свинею.

Отож констатуємо факт – 2015 рік, українська молодь (а може й старші), ще далі “бавляться в життя”. Ніхто не хоче піднімати якість національності “УКРАЇНЕЦЬ”, ніхто не хоче піднімати державу “УКРАЇНА”. Всі хочуть забутись, задурманитись, втекти від реальності, і будь що буде. Ось що страшно … А ми ще говоримо, що 20% студентів тільки адекватні і хочуть вчитись. До речі ось розмова в цей напрям.

Загалом це не єдина акція подібного роду.

Ось пару посилань, по яких можна зорієнтуватись власне на якому рівні дане питання в Україні.

  • Let’s Do It Ukraine” більш глобальна організація. Вони мають 2 сайти: http://letsdoitukraine.org/ та http://letsdoit.org.ua/. Обидва проекти мають дозвіл від міжнародної організації на використання логотипу. Згідно першого сайту, наступна акція планується 25го квітня провести акцію з прибирання. Координатор в Івано-Франківську є. Контакти на сайті.
  • Надя ака Myltik Самохвалова також організовує подібні акції, і цього (вже 5го) року планується 25 квітня також в місті Івано-Франківськ, біля озера. Кому буде цікаво та будете мати можливість контактуйте Надію.
  • та інші, про які я не знаю.

 

Що ще хочу відзначити, так це майбутні плани

Якщо не то інші, але це точно бачу треба зробити.

  1. По берегах річки розмістити вивіски в українсько-галицькому стилі:  “Не срати”, ну або більш політ-коректно “Добрий господар несе своє завжди до дому” :), “Не смітити”, “Обережно, скло !!!”, “Сміття до смітників”, “Роби місто європейським”, “Собачі какашки прибери, викинь в смітник, осьо тут є в нас такий смітник”.
  2. Власне розмістити смітники. Я бачив там сім’ї з дітьми і колясками ходять, відпочивають, тож смітник явно зайвим не буде.
  3. Залучити когось, хто б міг професійно проконсультувати як укріпляти береги Бистриці, та ще й надавати їй туристичного вигляду. Колись я це побачив у Вроцлаві (фото, альбом. там так класно укріпляють річкові береги, ну прямо архітектурні витвори мистецтва), і від тоді в мене ця ідея в голові постійно, відносно наших річок.
  4. Неодмінно, відслідковувати статистику по людях та спільнотах міста. Чи є ефект, чи хоч трохи люди починають змінюватись.
  5. Як повідомив мені Юрій Пивоваренко:

    У 2013 до ВР вносився законопроект про штрафування. На жаль, не встигли його прийняти. У 2014 році розглядався законопроект “Про відходи упаковки” — він був незбалансований (лобіював інтереси певної групи бізнесів і пригнічував інші бізнеси)

    все одно продовжувати в цьому напрямі. Як мінімум є пару знайомих депутатів та посередників, які б могли це питання далі продовжувати на державному рівні.

  6. Все ж таки спробувати об’єднати зусилля всіх подібних організацій. хоча б спробувати. Але взяти до уваги всі зауваження щодо такого процесу:
    • Попри централізацію, треба щоб був достатній рівень самоорганізації людей.
    • Не генерувати крейзі ідеї, щоб організація “не втопилась і не пропала”.
    • Демотиватори зразу ж вилучати з організації.
  7. А в загалі то тут ось Юра Пивоваренко дуже детально описав план на 25го квітня. Як мінімум зацікавленим людям варто прочитати.
  8. Залучити більше ЗМІ (локальні по ІФ: Вежа, Репортер, Версаль).

Special thanks to:

  • Наталі Мухітдінові, за ініціативу, організацію та хорошу суботню компанію.
  • Юрію Пивоваренко, за додаткову інформацію про глобальний рух “Зробимо Україну чистою”.
  • Надії Самохваловій, за додаткову інформацію про локальну щорічну акцію по прибиранню на місцях відпочинку  в м. Івано-Франківськ (Вовчинецькі гори, берег Бистриці Солотвинської, територія біля озера).
  • Андрію Озоровичу, який посприяв поширенню мінімально про подію засобами радіо “Західний полюс”.
  • Маряні Мазур (ОТБ “Галичина”), яка посприяла можливості зйомки відео матеріалу. Надіюсь згодом побачити по ТВ
  • Вірі Власенко, яка частково консультувала по певних питаннях 🙂 І можливо ще в майбутньому по-співпрацюємо.
  • Так як більшість людей були з ІТ-компаній, то загалом ІТ-спільноті і дякую.
  • Всім іншим, хто долучився і так чи інше допомагав.

Профілі в соц. мережах:

One thought on “Зробили місто по-європейськи чистим

  1. Було там і просте скло, що мене ще більше здивувало – ЯК ТАК? Напевно робився якийсь ремонт, і що? вони винесли сміття/скло до річки? Де тут логіка нормальної людини?
    Думаю, можу пояснити про походження віконного скла, а відповідно й “логіку”. У тому місці 2 чоловіків (батько і син) (бомжами їх назвати складно) постійно випалюють кольоровий метал із електричних кабелів. Для цього вони несуть на річку дошки зі смітників. Мабуть, принесли й викинуті рами зі склом.

    А ще безліч пляшок “європейці” на річці розстрілюють з травматичних пістолетів

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.